Luuk

"Aan iedereen is iets moois te ontdekken. Het is een voorrecht om dit in een samenwerking te ontdekken en via een krachtige, ontroerende of kwetsbare foto letterlijk aan iemand mee te mogen geven."

Ik ben Luuk van der Knaap, fotograaf en daarnaast coach, trainer en consultant in mijn eigen bedrijf Intermens. In al deze rollen werk ik met mensen en hun eigenaardigheden: datgene dat hen typeert, authentiek en bijzonder maakt. Specifiek als fotograaf zoek ook nog wat hen mooi maakt. Of beter gezegd: zoeken we dat gezamenlijk. Want dat is voor mij het bijzondere aan het fotograferen van mensen: in één of enkele beelden laten zien wat je samen gedurende de fotosessies ontdekt. Niet zelden is dat resultaat totaal anders dan vooraf verwacht en vrijwel altijd is het een aanvulling of verrijking van het beeld dat iemand van zichzelf had. 

In dit proces komen de authenticiteit van de mens, de esthetiek van het beeld en de meer technische uitdagingen van de fotografie en de letterlijke samenwerking bij elkaar tot een geheel dat me verrast en energie geeft, bij iedere foto opnieuw. Dat drijft me om te blijven zoeken naar nieuwe invalshoeken om meer over mensen te ontdekken en hen, op hun beurt, meer over henzelf te laten ontdekken. Waarbij de beleving van de samenwerking en de resultaten hiervan dit proces uiteraard weer opnieuw voeden. Niet alleen bij mijzelf, maar ook bij de geportretteerde - regelmatig komen die terug voor een vervolgsessie. 

Fotograferen doe ik zowel in de studio als op locatie. Beide hebben hun voordelen: locaties kunnen met hun details of grootsheid een toevoeging aan de foto zijn, en daarmee veel meer dan een praktische ontmoetingsplek, terwijl de veiligheid van de studio sommige mensen en onderwerpen beter tot hun recht laat komen. Thema's variëren van persoonlijke en zakelijke portretten tot specifiekere onderwerpen zoals dans- en theaterfotografie, zwangerschapsfoto's, naaktfotografie en abstracte portretten. In al deze thema's is voor mij het plezier en de beleving van het creatieproces even belangrijk als de kwaliteit van het eindresultaat - een werkwijze die zeker niet de meest economisch rendabele is, maar wel de meeste tevredenheid en voldoening geeft. 

Uiteraard kan mijn portfolio slechts een klein deel van mijn werk laten zien. Wil je meer weten, neem dan vooral contact met me op. 

© 2012-2018 Luuk van der Knaap Photography. Alle rechten voorbehouden.

Using Format